Pages

DUA 2012 NAMA PENSYARAH : PN.MAZLINA BINTI OMAR

Saturday 26 March 2016

ANTARA FAKTA MENARIK TENTANG KURMA


1. KESIHATAN
Mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis

Berdasarkan kajian Prof Madya Asiah Zain, pensyarah Sains Makanan, Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi, Universiti Putra Malaysia (UPM) menyatakan “Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu di serang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana ianya mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah“. (Berita Harian, Selasa, 20 Februari, 2001).

2. KEPERIBADIAN
    
    •Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas Pemikiran
Maksud hadis Rasulullah s.a.w. : Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu, menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”





FAKTA DARIPADA HADIS

Selain di Al Qur an, berbagai manfaat kurma juga disebutkan di berbagai hadis, antara lain Rasulullah SAW bersabda,

Kurma itu menghilangkan penyakit dan tidak membawa penyakit. Ia berasal dari surga. Dan di dalamnya terkandung obat.”

Umat Islam juga dianjurkan untuk mengkonsumsi kurma ketika berbuka puasa, Nabi Muhammad SAW, seperti yang diriwayatkan Salman bin Amir,

Apabila salah seorang di antara kamu berpuasa, hendaklah berbuka dengan kurma, bila tidak ada kurma, hendaklah dengan air (H.R.: Ahmad dan At-Tirmidzi).




JENIS KURMA



Kurma Ajwa (Kurma Nabi):
Kurma Ajwa merupakan yang paling dikaguminya dan merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad SAW. Hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia), warna hitam, tekstur lembut, tidak manis dan cita rasanya mirip kismis.

Kurma Sekki :
Ada dua warna, atas kekuning-kuningan sedang bawah kecoklatan, bagian yang kuning lebih keras, yang cokelat lebih empuk serta kenyal, rasanya manis sedang.

Kurma Barhi :
Warna coklat cerah, manis sedang, tekstur lembut seperti durian, ada sedikit rasa caramel

Kurma Kholas :
Warna cokelat terang keemasan mirip kurma barhi, hanya saja ada citarasa coffee caramel, tekstur empuk rasa manis sedang.

Kurma Khidri :
Warna maron gelap lebih kering, kenyal, tidak terlalu manis paling banyak diproduksi, biasa digunakan bahan dasar olahan kurma, mulai dari kurma isi almond, orange, hingga campuran cokelat.

Kurma Mactoumi :
Warna sedikit hitam kemerahan , permukaan agak keriput, kenyal, rasa manis,

Kurma Sokari :
Tekstur kenyal lembut tapi ada juga jenis yang keras, paling disukai di Arab Saudi, sedikit kering dan manis.

Kurma Silaj :
Warna cokelat kemerahan bentuk lonjong, tekstur lembut rasa manis sedang

Kurma Majol :
Warna cokelat sangat manis lembut dan kenyal

Kurma Monief :
Warna cokelat terang, tidak begitu besar, manis sedang dan tekstur lembut.

Kurma Noor :
Warna tengahnya bersinar kemasan jika dihadapkan pada sinar matahari. Rasanya tidak terlalu manis.

Kurma Amir Hajj :
Tekstur tebal dan empuk. Dikenali juga sebagai ‘kurma tetamu’ kerana ia biasa dihidangkan.

Kurma Halawy :
Warna cokelat terang. Rasanya sangat manis, lembut dan berukuran kecil sederhana.

Kurma Khastawi :
Tekstur berlendir seperti sirap dan empuk. Biasa dijadikan hidangan penutup.

Kurma Khadrawy :
Tekstur lembut, rasanya manis, dan bewarna sangat gelap. Digemari di negara-negara Arab.

Kurma Zahdi :
Warna cokelat muda kemasan bentuk lonjong, tekstur sederhana dan banyak digunakan dalam masakan.




MANFAAT & KANDUNG BUAH KURMA





No comments:

Post a Comment